Историята около принцеса Латифа  - дъщерята на лидера на Дубай,

...
Историята около принцеса Латифа  - дъщерята на лидера на Дубай,
Коментари Харесай

Принцесата на Дубай в youtube: Баща ми ме държи като заложник във вила. Страхувам се за живота си

Историята към принцеса Латифа  - дъщерята на водача на Дубай, се заплита още повече. Тя се опита да избяга от страната през 2018 година, само че бе хваната от командоси. Малко по-късно тя изпараща скрито видео до приятелите си, в което обвинява баща й, че я държи като " пленник " във вила. Принцесата декларира, че се опасява за живота си. За първи път видеото е споделено с външния свят едвам в този момент, написа.

В фрагменти, споделени с BBC, принцеса Латифа Ал Мактум споделя, че командосите са я упоявали, до момента в който е бягала с лодка. След това я пратили в ареста. Малко след последното видео, снимано в банята на вилата, тайните известия стопират, приятелите й упорстват Организация на обединените нации да се намеси.

Дубай и ОАЕ към този момент оповестиха, че тя е в сигурност, а фамилията й се грижи за нея.

Бившият делегат на Организация на обединените нации за правата на индивида Мери Робинсън, която бе описала Латифа като " обезпокоена млада жена ", откакто се срещна с нея през 2018 година, в този момент споделя, че е била " извънредно излъгана " от фамилията на принцесата.

Бившият висш комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида и президент на Ирландия се причисли към апелите за интернационалните дейности за определяне на актуалното положение и местонахождението на Латифа.

" Продължавам да се тормозя доста за Латифа. Нещата не престават напред. И по тази причина мисля, че би трябвало да се проверява ", сподели тя.

Бащата на Латифа, шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, е един от най-богатите държавни глави в света, държател на Дубай и вицепрезидент на Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Видеоклиповете, които Латифа изпраща, са записани в продължение на няколко месеца на телефон. Те са изпращани до към година след залавянето и завръщането й в Дубай. Записва ги в баня, защото там е единствената врата, която може да заключи.

В известията тя в детайли разказва по какъв начин отвръща на удара на бойците, които се пробват да я смъкват от лодкатата, " ритайки и биейки се ". Латифа ухапва ръката на един емиратски командос, а той стартира да крещи. След като въпреки всичко съумели да я заловят, тя изгубила схващане, до момента в който я придвижват на частен аероплан. Събужда се до момента в който каца в Дубай Латифа е държана сама без достъп до здравна или правна помощ във вила с затворени прозорци и порти, охранявана от полицията.

Разказът на Латифа за нейното залавяне и задържане бе оголен пред BBС от нейната близка другарка Тийна Яухиайнен, братовчедът й по майчина линия Маркус Есабри и боецът Дейвид Хей, които стоят зад акцията " Свободна Латифа ".

Те споделят, че са взели сложното решение да пуснат видеата в този момент, загрижени за сигурността на Латифа.

Именно те съумяха да открият контакт с Латифа, до момента в който тя беше държана в дубайската " вила ", която съгласно нея има затворени прозорци и полицейска защита. Именно това провокира голяма интернационална угриженост и апели за нейното освобождение. ОАЕ бяха подложени на мощен напън да обяснят какво се случва с принцесата и по тази причина бе уговорена среща с Робинсън.

Тя отлетя за Дубай през декември 2018 година по молба на приятелката си, принцеса Хая, за обяд, на който присъстваше и Латифа. Преди срещата на Робинсън и принцеса Хая били разкрити детайлности за биполярното разстройство на Латифа - положение, което тя няма. Но тогава Робинсън не осъзнава това. Тя по този начин и не пита Латифа за нейното състояние, тъй като не е желае да " усили контузията " на " положението " на принцесата.

Девет дни след обяда външното министерство на ОАЕ разгласява фотоси на Робинсън с Латифа, които би трябвало да служат като доказателство, че принцесата е в сигурност и е здрава.

Робинсън обаче споделя: " Бях излъгана, тъй като фотосите станаха обществени. Това беше цялостна изненада... Бях безусловно зашеметена. "

През 2019 година напрежението в ръководещото семейство на Дубай набъбна, откакто една от съпругите на шейха, принцеса Хая, избяга във Англия с две от децата си и подаде молба за заповед за отбрана и обвиняване в ненасилие против шейха.

Миналата година Върховният съд издаде поредност от решения за определяне на обстоятелства, в които се споделя, че шейх Мохамед е нареждал и дирижирал насилственото завръщане на Латифа през 2002 и 2018 година, както и противозаконното похищение от Англия през 2000 година на по-голямата й сестра принцеса Шамса, която също се бе пробвала да избяга.

Съдът откри, че шейх Мохамед " продължава да поддържа режим, при който и двете млади дами са лишени от независимост ".

Приятелите на Латифа се надяваха, че правосъдното дело през март предходната година, което отсъди шейх Мохамед, наричайки го " непочтен " и в интерес на принцеса Хая, може да помогне.

Относно решението да се пуснат известията в този момент, Яухиайнен споделя, че  " доста време е минало ", откогато контактът е изгубен. Тя споделя, че е помислила добре преди да пусне видео известията, само че прибавя: " Чувствам, че тя би желала да се борим за нея, а не да се отхвърляме. "

Правителствата на Дубай и ОАЕ не съумяха да отговорят на претенции за коментар от BBC за настоящото положение на Латифа.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР